От самото начало ние заявихме, от КНСБ, че двете тарифи няма

...
От самото начало ние заявихме, от КНСБ, че двете тарифи няма
Коментари Харесай

Работодателите заговориха за фалит на държавата, синдикатите заявиха: Новината за нашата смърт е силно преувеличена

" От самото начало ние декларирахме, от КНСБ, че двете цени няма да решат въпроса да се уеднаквят сметките от другите енергоизточници, а ще основат в допълнение проблеми. През този механизъм, който се оферираше, втората цена щеше да бъде равна на пазарната, което значи старт на либерализацията на пазара на еленергията на дребно. "

Това мнение изрази пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Необходимо е час по скоро да се дефинира енергийната беднотия, счита Димитров. По думите му на масата към този момент на няколко министри има разработка на Българска академия на науките.

" По данни на Евростат са малко над 1 600 000 души, което не е половината българи, само че е много повече от настоящето число. Това е картинката. "

" Това разпределяне на калпак за семействата е разхищаване на средства ", уточни от своя страна Васил Велев.

В момента цената на мегават час за бита е 82 лв. – и за небогати и за богати и 250 лв. за предприятия – три пъти повече, като тук са и лечебни заведения, учебни заведения, театри, музеи. Според планове на АИКБ действителната цена на микса за бита е от порядъка на 150-180 лв., добави той.

" Очевидно тази цена - 82 лв., е субсидирана мощно за всички, което е погрешно. Както небогати, по този начин и богати употребяват тази дотация и който използва повече, употребява по-голяма дотация. "

Според Велев двете цени не са били обяснени добре и " има отпадналост те да се вкарат ".

Време е да се отървем от заблудата " свободен пазар на електрическа енергия ". Пазарът на електрическа енергия на едро в Европейски Съюз е фундаментално сгрешен, по тази причина са всичките тези настоящи рискови стойности на цената на електрическата енергия на борсата, при изискване, че в България примерно нищо не се е трансформирало и суровината не е поскъпнала, разяснява Велев.

" Това е неточност на европейско ниво, която рано или късно ще бъде поправена. И ние в този момент да продължаваме като папагали да обясняваме по какъв начин ще преминем всички на свободния пазар 2025-2026 година е тъкмо противоположното говорене. Не битът би трябвало да премине на свободния пазар, а всички би трябвало да минат на контролирани цени, по този начин както е в Америка. В Америка пазарът не е безбрежно свободен и по тази причина там цената не скача по този метод и е три пъти по-ниска от българската цена след обезщетения ".

Сегашният миг е изключително несъответствуващ за въвеждане на радикални решения, настоя Пламен Димитров.

" Състоянието на обществените финанси е мощно притеснително. В резултат на популизма в Народното събрание надухме по този начин разноските, че вземаме пари от Плана за възобновяване и резистентност и с тях плащаме пенсии. Да, но тия пари са за вложения ", посочи още Васил Велев.

Според него се вършат " доста бързи стъпки към банкрута на страната ".

За Пламен Димитров " новината за нашата гибел е мощно пресилена ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР